Veelgestelde vragen
Ja! Jong, oud, ervaren of beginnend, architect of niet: iedereen die gelooft in de pareldroom kan beginnen. Wat je nodig hebt om te beginnen is: een goed ontwerp, dat zijn directe omgeving aantoonbaar mooier maakt en een parelverklaring van Fons Verheijen. Meer informatie over het stappenplan vind je op onze werkwijze pagina.
Niets. Er zijn geen directe administratieve of bijkomende kosten verbonden aan deelname. Uiteraard zijn alle kosten van de realisatie van de parel voor eigen rekening. Zie hiervoor ook onze werkwijze pagina. Overigens kost het realiseren van een parel je wel redelijk wat tijd en energie. Houd daar ook rekening mee!
Nee. De meeste ontwerpen op deze website zijn het resultaat van een onafhankelijke ontwerpwedstrijd die we eind 2018 organiseerden: de ontwerpen op deze site dienen dus vooral ter inspiratie. De ontwerpen zijn dus ook nog niet getoetst zijn aan stedenbouw/welstand of – indien nodig (in geval van beschermd stadsgezicht) – aan erfgoed. Meer over het traject van goedkeuring vind je op onze werkwijze pagina.
De gemeente is niet van alle 71 Nieuwe Parels locaties op deze pagina de eigenaar. Waar zij dat wel is, geldt dat zij het project Nieuwe Parels omarmd en dus open staat voor ontwerpen die voor deze locaties een zogeheten parelverklaring ontvangen. Voor locaties waar de gemeente geen eigenaar is van de grond geldt dat de initiatiefnemer zelf in gesprek dient te gaan met de eigenaar over het plan voor die locatie.
Indien je een vraag hebt over een voorbeeld ontwerp of een ‘parel in wording’, richt je dan rechtstreeks tot de betrokken architect. Indien je een vraag of opmerking hebt over een specifieke locatie die nog ‘beschikbaar’ is, kun je je richten tot de parelcurator. Zie voor specifieke vragen over contactpersonen gedurende het realisatieproces de werkwijze pagina.
Je zult als initiatiefnemer zelf in gesprek moeten gaan met direct omwonenden en belanghebbenden over je plannen en het ontwerp. Door de dialoog moet wederzijds begrip ontstaan, wat uiteindelijk tot een ‘verklaring van geen bezwaar’ kan leiden. Kortom: leer eerst je toekomstige buren maar eens kennen!
Nee. Het staat je vrij om zelf een ontwerp te maken, of een architect te kiezen, voor elke locatie waar je zou willen wonen. Kies bijvoorbeeld uit dit overzicht van architecten en ga samen aan de slag. De getoonde ‘plannen’ zijn dus voorbeelden ter inspiratie, en geven wellicht aanleiding om met de architect in gesprek te gaan.
Jazeker. Op de kaart kun je zien welke parels actief zijn. Ook vind je hier een overzicht van de huidige pilot projecten.
Wanneer een parelverklaring voor een bepaalde locatie is afgegeven dan wordt deze locatie tijdelijk gereserveerd, waardoor de initiatiefnemer de tijd krijgt om aan alle voorwaarden te voldoen. Mocht deze fase van het proces niet worden voltooid, dan krijgt de locatie weer de status ‘beschikbaar’.
Wanneer er een locatie komt te vervallen, komt er een plekje vrij voor een nieuwe potentiële parel locatie.
Ja. De ontwerpen op deze website zijn zoals gezegd ‘voorbeeld ontwerpen’: zij dienen vooral ter inspiratie. Dus als je een goed idee/ontwerp hebt voor een locatie kun je die indienen. Dat betekent overigens niet dat jouw ingezonden ontwerp automatisch op de website wordt geplaatst. Deze moet eerst worden goedgekeurd door onze parel curator.
Nee. Ze zijn eigendom van de architect / ontwerper die ze ontworpen heeft. Er berust geen claim van de architect op de specifieke locatie waarvoor zij een voorbeeld ontwerp heeft ingediend.
Wanneer Leiden 71 Nieuwe Parels rijker is! We zien in de toekomst een snoer van Leidse parels ontstaan, waar architectuur liefhebbers graag een speciale stadswandeling langs maken, vergelijk met de 100+ muurgedichten in Leiden.
Staat jouw vraag er niet tussen, of wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Neem dan gerust contact op!