Aan de slag? Lees eerst dit:
Meedoen aan 071 Nieuwe Parels betekent: alles zelf regelen.
We hebben alleen de locaties geselecteerd, op basis van kansrijkheid en wenselijkheid. Kan de grond die ik wil ter beschikking komen? Kan er (technisch) gebouwd worden? Gaan direct omwonenden en belanghebbenden akkoord met mijn plannen? Op al deze vragen moet je zelf antwoord krijgen. Veel antwoorden vind je ook op onze Veelgestelde Vragen pagina. Bestudeer de 11 stappen hieronder uitvoerig – een parel groeit niet in één nacht.
Een parel groeit niet
in één nacht.
Fase 1
Kiezen

1
Kies 1 van de beschikbare locaties om een plan voor in te dienen.
2
Laat parel-curator Fons Verheijen weten dat je iets van plan bent met deze locatie: bel naar +31(0)6 512 259 95 of mail naar info@nieuweparels.nl en vraag hem exclusief zes weken de tijd om stappen 4 t/m 7 te doorlopen.
3
Achterhaal de eigenaar van de grond en vraag of de locatie beschikbaar is (of kan zijn) voor de ontwikkeling van een parel. Is de grond eigendom van de Gemeente Leiden? Dan volgt deze stap ná het ‘Vooroverleg’ (zie Stap 7).
Fase 2
Checken

4
Goed nieuws! de eigenaar* is bereid medewerking te verlenen aan de ontwikkeling van een parel. Kies of maak nu jouw parel ontwerp. Dat kun je zelf doen, of samen met een architect.
5
Liggen er leidingen in de grond? Dan moet er overleg met de betrokken leidinginstanties worden gevoerd om te weten of verleggen van de leidingen mogelijk is en wat de kosten zijn. Vermeld in je mail of gesprek dat het gaat om een Parel-locatie.
Download hier een pdf met contactgegevens.
Of check de site van het Kadaster voor meer info.
6
Ga in overleg met de directe buren over je plan. Zo kom je erachter wat hun eventuele wensen zijn, om uiteindelijk een verklaring van geen bezwaar van ze te ontvangen.
Fase 3
Overleggen

7
Toon je plannen aan de parel-curator Fons Verheijen (info@nieuweparels.nl ) en vraag – na overleg – om een parelverklaring.
8
Vraag bij de gemeente Leiden een ‘Vooroverleg’ aan. Dit is gratis en gaat schriftelijk. Stuur de parelverklaring mee. Lees meer…
9
Op basis van het Vooroverleg zal de gemeente Leiden een welstandstoets en een bestemmingsplantoets uit voeren. Vervolgens zijn er 3 scenario’s mogelijk. Lees meer…
Fase 4
Aanvragen

10
Indien de grond van de beoogde locatie van de gemeente is, en een positief ‘Vooroverleg’ heeft plaatsgevonden, zal een gesprek met Jelle Klap (grondzaken) plaatsvinden. Mogelijke uitkomst: je krijgt een optie voor drie maanden om het plan verder uit te werken en tot een WABO-aanvraag te komen. Residuele grondwaarde bepaling is het uitgangspunt. (Zijn de stichtingskosten 250.000 euro en de bewerkstelligde waarde ook 250.000 euro, dan is de grondprijs 0).
11
Als de plannen uitgewerkt zijn dien je een WABO-aanvraag te doen. Geef hierbij aan dat het om een parelplan gaat, dat je de beschikking hebt over de grond en in het bezit bent van verklaringen van geen bezwaar van de omwonenden. De goedkeuring kan na 8 of 26 (+6) weken worden gegeven.
Helemaal klaar?
Bouwen maar!
Benodigdheden bij aanvragen 'Vooroverleg'
- Een A3 formaat ontwerp met schetsen van de plattegronden, gevels, 3d-schets en een korte toelichting, en uiteraard de geografische locatie.
- Meld in de brief/e-mail dat er
- een parel-verklaring is afgegeven
- een KLIC-melding is gedaan
- overleg is geweest met eventuele leidinginstanties
- overleg is geweest met de omwonenden en dat je in principe overeenstemming hebt over de beschikking over de grond, dan wel dat de grond van de gemeente Leiden is
3 stedenbouwkundige scenario's n.a.v. Bestemmingsplantoets
- Plan is binnen bestemmingsplan. Proceduretijd: 8 weken.
- Afwijking van het bestemmingsplan, maar geen afwijking bouwvlak. Bijvoorbeeld afwijking in hoogte of bestemming. Dit valt binnen de ‘kruimelregeling’. Proceduretijd: 8 weken.
- Afwijking van het bestemmingsplan. Als het plan afwijkt van het bestemmingsplan is een lange procedure verplicht. 28 weken met een eventuele verlenging van 6 weken als er bezwaren zijn. De kosten kunnen hoog zijn: voor de arbeid van de ambtenaren en voor de nodige onderzoeken door externe bureaux (geluidsoverlast, fijnstof, flora/fauna). Het 071 Parels pilotproject wordt gebruikt om te onderzoeken of en hoe deze kosten kunnen worden beperkt.